Scorpio

http://news.nationalgeographic.com/
http://www.sciencedaily.com/






« Se uita la lume cu luciditate, poate cu ochi acuzatori ; el nu tradeaza secretul pe care il poarta cu sine si care-l face sa fie rezervat. [..] Cand se confrunta cu problemele vietii adauga personalitatii sale acea magie pe care o are cel care se consulta cu invizibilul dar mereu prezentul inger gardian. » (Grant Lewi)
Una dintre cele mai controversate zodii din astrologie este Scorpionul. Dar de unde vine aceasta poveste?

            In astrologia antica – egipteana, caldeana si ebraica – zodia pe care o numim astazi Scorpion era simbolizata de un Sarpe. Sarpele, cu privirea lui fixa si patrunzatoare, asemeni multor nativi din aceasta zodie, era considerat inteligent, apreciat pentru faptul ca se ghideaza dupa ratiune si nu dupa instinct, iar faptul ca isi schimba pielea reprezenta un ciclu continuu de reinnoire ; pentru unele culturi antice era nemuritor. Viata nativului Scorpion de multe ori poate fi impartita in capitole distincte, fiecare etapa aungand pana la distrugerea finala ca apoi sa urmeze o perioada de reconstructie, un nou inceput.
      Şarpele este, de asemenea, în mitologia antică, un simbol al înţelepciunii pământului în sine - atemporal, vechi, ştiind secretul vietii al tuturor lucrurilor. El se misca aproape de pamant şi aude secretele de la rădăcina lucrurilor. De aici putem deduce alta trasatura a zodiei, aceea de a cauta adevarul si de a sapa pana in cele mai adanci profunzimi. In invatatrua biblica, Sarpele este cel care a tentat-o pe Eva cu marul cunoasterii in Rai. El este ingerul cazut, Lucifer. De aici se pot vedea trasaturile duble ale zodiei. Poate fi considerat buna sau rau, intuneric sau lumina caci este ambele. Are puterea binelui si-a raului. Poate distruge si poate reconstrui.
In Epopeea lui Ghilgamesh, acesta merge impreuna cu prietenul sau Enkidu, gigantul pe taramul celor morti. Drumul era lung pana la locul unde locuia Utnapishtim. A calatorit prin desert pana a ajuns la muntii unde scorpionii pazeau intrarea in lumea de dincolo.
Un scorpion-om realizand faptul ca Ghilgamesh este doua treimi zeu si o treime om l-a intrebat de ce a venit la ei, iar el le-a raspuns : « Am venit sa imi vad tatal, Utanpishtim, care a primit permisiunea de a merge jos. Vreau sa-l intreb despre viata si moarte… » Asezati intre doua lumi, scorpionii pazesc cunostiintele vietii si ale mortii.
Akadienii denumeau constelatia Scorpionului ca si Girtab ceea ce semnifica lovitura dureroasa si « Locul in care cineva se duce la fund ». Pentru locuitotii de pe Eufrat era simbolul intunericuluipentru ca aducea cu el declinul soarelui dupa echinoxiul de toamna.
       Poate nu atat de descriptiva ca si cea a sarpelui, totusi imaginea Scorpionului vine ca o completare. În primul rând, el este un animal izolat. Scorpionul ca si om, de asemenea, nu este o fiinţă colectivă. De obicei ii displac mulţimile şi preferă un mic cerc de prieteni de încredere sau partener unic. În al doilea rând, cu toate că Scorpionul este o creatura mortala (nu toate speciile au o intepatura fatală, dar toate dau muşcături urâte), el este complet neagresiv.
   Scorpionul nu va ataca alte animale. Pe de altă parte, dacă sunteţi suficient de neglijenti pentru a calca pe el, ei bine, este problema voastra, nu-i asa? Ar fi trebuit să fi avut atentie la ceea ce se afla pe jos. Ataca această creatură mică şi el va sari pentru a ucide, indiferent de cât de mare esti. Acest aspect este sugerta si in mitologia greaca. Scorpionul, invocat de catre Artemis pentru a-l distruge pe Orion, un gigant – mai mult decat un muritor dar mai putin decat o zeitate. El era fiul lui Poseidon, zeul marii si deseori se presupune ca al lui Gaia. Era puternic si frumos dar nearatand respectul cuvenit celor nemuritori are aceeasi soarta tragica ca multi dintre eorii din mitologia greaca.

       Nu sunt foarte clare motivele pentru care a suparat-o pe Artemis ele fiind diferite de la o versiune la alta. In orice caz, ea fiind zeita vanatorii si a razbunarii devenea violenta odata infuriata. Scorpionul invocat de ea l-a intepat pe orion si l-a ucis. Artemis l-a plasat in cer pentru a-l recompensa. Datorita ascendentei sale Orion nu putea merge la Hades asa ca a fost si el plasat in cer in partea opusa. Astfel cand una din constelatii rasare pe cer cealalta apune.
Dar aici avem doar partea distrugatoare a si razbunatoare a Scorpionului. Povestea nu se incheie asa. Caci nu putem vorbi despre Scorpion (zodie) fara sa amintim de Ophiuchus (« redescoperita » frecvent de catre profani si denumita drept a 13-a « zodie » ea fiind de fapt o constelatie), constelatia care la un moment dat intersecteaza cercul eliptic al zodiacului si este a doua din componenta acestui semn. Din punct de vedere tehinc este vorba de 2 constelatii : cea a Omului (Ophiucus) si cea a Sarpelui (Serpens). 
Picioarele lui Ophiuchus intersecteaza calea Soarelui ceea ce face ca influenta constelatiei sa se resimta asupra nativilor. Ophiucus este Asklepios, doctorul din mitologia greaca care a invins moartea si care este o preluare a egipteanului Imhotep. Elev a lui Chiron, este un doctor desavarsit care a reusit sa il inspaimante pe Hades, zeul mortii datorita talentelor sale curative si a talentului de reinvia mortii. In timp ce incerca sa il invie pe Orion, Hades il roaga pe Zeus sa il ucida cu tunet. Totusi pentru recunoasterea meritelor sale primeste un loc pe cer, langa Scorpion dar in opozitie cu Orion. Aici este imaginea Scorpionului care vindeca, care regenereaza, care renaste.

 Daca ar fi sa extrapolam putin aceste povesti am avea Sarpele care semnifica cunoasterea, pe Asklepios cel care pastreaza aceasta informatie si Scorpionul (ca si constelatie) care trebuie invis pentru a avea acces la Ophiuchus. De multe ori aceste mituri isi gasesc o aplicatie chiar dincolo de simbolism. Spre exemplu in medicina :
Aparna Gomes, un cercetator in acest domeniu spune: „Veninul de sarpe este un amestec complex de enzime si proteine toxice. Aceste proteine nu pot doar sa provoace moartea in organismul uman ci pot fi folosite si pentru tratamentul cancerului si multe alte boli.”Povestea mai putin cunoscuta este cea a monstrului care a facut caii lui Apollo sa devina salbatici in mainile lipsite de experiente ale lui Phaethon. Aceasta ne reda o alta trasatura a Scorpionului : poate cauza mult haos si sa ramana neschimbat sau sa dvina mai puternic. In mit este vorba de un avertisment simbolic pentru cei care iau prea multa putere in mainile lor inainte de a avea suficienta intelepciune pentru a o folosi.
       Exista o legenda fascinanta despre Scorpion: dacă il incoltesti şi nu-i dai nici o cale de evadare, el se va intepa pe sine insusi si va muri. Mesajul de aici este ca Scorpionul se va distruge mai degrabă el însuşi decat sa se supuna altcuiva. Pe de alta parte acest aspect mai sugereaza si capacitatea sa de autodistrugere.
     Alt mit faimos este legat de una dintre cele 12 munci ale lui Hercules. El trebuie sa distruga Hidra. Acest mit descrie destinul real al Scorpionului. Hercule este trimis sa distruga o  creatura mare si mortala numita Hidra, care traieste intr-o peşteră şi chinuie oamenii dintr-un sat. Hidra este o bestie asemanatoare unui şarpe avand noua capete de sarpe, fiecare dintre ele avand colti cu o otravă mortală. Este asemeni unui cuib de serpi. Doar ca, daca este tăiat este unul dintre capete, vor aparea altele 3 in loc.
Prima tentativa a lui Hercules este de a taia capetele dar isi da seama ca aceasta nu este o solutie. Atunci isi aminteste de invatatura unui profesor de-al sau care i-a spus ca Hidra nu poate suporta lumina. Deci, Hercule se lasa pe genunchi si ridica creatura in lumina. Aceasta arde si incepe sa moara. Ramane doar un singur cap, pentru că unul este nemuritor, iar in el se afla o bijuterie preţioasă. Hercule pur şi simplu il îngroapă sub o stâncă.
Explicaţia acestui mit nu este cu adevărat necesara pentru Scorpion. Mai devreme sau mai târziu, fiecare descopera Hidra din el insusi. Hidra poate însemna multe lucruri: gelozie, răzbunare, resentiment, furie, frustrare, violenta. Scorpionul este un semn al dorinţei intense; iar capetele Hidrei pot însemna multe dintre dorinţele inimii  umane. Lasate să crească în întuneric, pot deveni otrăvitoare şi să ii  distrugă pe altii. Dar ele nu pot fi tratate cu represiune. Trebuie  înţelese, scoase la lumina, respectate ca si parte din propria persoana. Pentru Scorpion, toate fiinţele umane poarta in ele atat binele cat si raul. Este important să realizăm că Freud, fondatorul mare a psihologiei moderne adâncime, a avut Scorpionul pe ascendent.


Aici se afla cea mai profundă semnificatie a mitului Scorpionului: a te împăca cu Hidra din tine şi vei cuceri lumea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre seductie

“Seducţia nu-i un exerciţiu unilateral. Este dispoziţie şi predispoziţie (a celorlalţi). Este acţiune şi reacţie. Seducţia nu e un monolog în eter. Seducţia este un dialog. Nu ajunge intenţia de a seduce, ea nu se materializează dacă nu îţi iese în cale “victima” cu apetenţă latentă de a fi sedusă. Seducţia este chimie, la care ai nevoie de două substanţe care îşi împletesc puterile, slăbiciunile, aşteptările, proprietăţile.

Seducţia este o practică existenţială, involuntară, unisex. Este limbajul trupului însoţit de cuvinte frumoase, e căutarea domoală a atracţiei pentru ceea ce facem, pentru ceea ce suntem şi pentru ceea ce devenim în fiecare zi. Ne ambalăm defectele într-o poleială de virtuţi, ne ajustăm cromatic părul, ne parfumăm aura dimprejurul zâmbetului, ne ascuţim simţul umorului, de dragul a ceea ce citim în pupilele celorlalţi. Ne înveșmântăm trupul cu grijă la detalii şi ne educăm gestica pentru empatie. Ne compunem zâmbetul convenţional şi exersăm cu stoicism arta de a conversa cu elocinţă.


DeStIn

Nu vezi?... Dincolo de viata noastra de zi cu zi e dansul care ne-a indemnat pasii spre acelasi vartej, e imbratisarea care ne-a vindecat de singuratate si urat, e sarutul prin care am facut schimb de viata, e prima rochie pe care am dat-o jos pentru tine, e toata visarea si speranta pe care doi oameni simpli au pus-o intr-o iubire, e prima noapte stangace si minunata, e ultima noapte... cea mai grea. Dincolo de viata aceasta, se asterne una care o sa ne permita fericirea. Dragul meu, in viata asta sau in cealalta nu o sa ne multumim cu doua chipuri care se privesc in tacere, nestiindu-si ce sa-si spuna. O sa ne iubim, doar noi stim cum... Iti promit... Destinul tau intotdeauna se tine de cuvant.

NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE

NU TE INDRAGOSTI DE DRAGOSTE ! asa mi-a spus odata cineva, indragosteste- te de cineva care sa te iubeasca, care sa te astepte, care sa te inteleaga chiar si la nebunie, de cineva care sa te ajute, sa te ghideze, sa fie speranta ta, sa fie totul ptr tine. indragosteste te de cineva care sa nu te tradeze, care sa-ti fie fidel, care sa viseze impreuna cu tine, la felul tau de a fii, la spiritul tau. indragosteste-te de cineva care sa te astepte pana la final, care sa fie exact asa cum nu te-ai asteptat, cum nu ai sperat. indragosteste-te de cineva care sa sufere alaturi de tine, care sa rada alaturi de tine, care sa te imbratiseze cand ai nevoie. indragosteste-te de cineva care sa se intoarca la tine dupa o cearta. indragosteste-te de cineva care te iubeste._ “nu te indragosti de dragoste”._ e atat de usor de spus…

iubitule,

Iubirea pentru mulţi este un joc, este uşurinţa care accelerează timpul; pentru alţii este construire, este îndatorirea care umple orele. Perspectiva Iubirii este foarte diferită de la persoană la persoană, cât de multiformă este aspectul său în diferitele etape ale vieţii: tinerii se iubesc cu o Iubire totală şi totalizantă, urlată şi chiar ostentată care anulează orice alt sentiment şi face orice altceva să fie de prisos şi puţin interesant. Persoanele ceva mai mature se iubesc cu o Iubire mai silenţioasă, făcută din mici lucruri, din căldura împărtăşirii de gesturi şi cuvinte, din frumoasa continuitate de zi de zi care încălzeşte inima.

Ingerasii mei din cer

"Dacã vei rosti numele copilului meu, poate cã voi plange. Dacã nu il vei pomeni, mi se va frange sufletul."
"Nicio talpã nu este atat de micã, incat sa nu lase nicio urmã, pe lumea asta!"
"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba, Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"
A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi! (Octavian Paler)
Crestini fiind, nu moartea trebuie sa ne sperie, dar despartirea inca n-a putut fi
suportata de nimeni mai usor, chiar stiind ca e doar temporara !
Se spune ca suferinta prea mare a celor dragi ramasi nu are darul de a ajuta prea mult pe cel plecat pe drumul lui spre nemurire.
Pastrarea nestearsa si vie in timp a amintirilor inteteste durerea, dar o face paradoxal, mai suportabila, aici unde uitarea nu mai poate sterge nimic din
miracolul trait imreuna